Gorka so – kako se koristi i zašto je toliko dobra za zdravlje

PODIJELI NA FACEBOOK DA SE I DRUGI OKORISTE

Gorka so, epsom so ili još magnezijum sulfat predstavlja jednu od poznatijih vrsta soli koja se pojavljuje u svetu.

Godinama unazad se koristi ova so i pogodna je za različite namene. Magnezijum sulfat koji se u njoj nalazi pogodno utiče i kroz želudac se lako apsorbuje kroz kožu i stimuliše pankreas.

Gorka so formula

Gorka so se satoji iz magnezijum sulfata koji je bele boje, rastvorljiv je u vodi, i koji može da gradi nekoliko hidrata. U prirodi se može javiti kao nerastvorljiv mineral koji se naziva kizerit. Dejstvo magnezijum sulfata je brzo, naročito ako se unese i dovoljna količina tečnosti uz to.

Gorka so upotreba

Postoji puno načina na koje možete koristiti ovu so u lečenju zdravstvenih problema. Ona se može koristiti u borbi sa upalom mišića, za napetost, za probavu i detoksikaciju organizma, za zdravlje i negu kose i kože.

Gorka so za probavu i detoksikaciju organizma

Epsom so je poznata kao odličan proizvod kojim se možete očistiti od otrova i toksina. Pored toga ova so je isto tako dobra i za poboljšanje probave. Ukoliko budete pili rastvor od 4 kašičice gorke soli u litri tople vode, pomoćićete svom organizmu da se reši problema sa štetnim materijama koje su se nakupile. Oralnom upotrebom ovog jedinjenja unećete svu neophodnu količinu magnezijuma u toku jednog dana.

Gorka so za upalu mišića

Gorka so je najpopularnija kada se koristi za kupanje i najviše efekta ima kada se tako nanosi. Topla kupka koja u sebi sadrži magnezijum sulfat pomaže da se umire artritički i reumatski bolovi, smanji neprijatnost od bolova i osetljivosti, umire bolne modrice koje su se pojavile na telu, kao i razna uganuća i iščašenja, a takođe možete ublažiti i bolove koji se javljaju nakon fizičkog treninga ili vežbanja.

Najpravilniji i najefikasniji način da se rešite ovih problema jeste da u kadi potopite nekoliko šolja gorke soli u toploj vodi i da tu legnete i provedete nekih 20 minuta. Na taj način oslobodićete se bolova u mišićima ali i toksina.

Recept za kupku

U jednoj posudi pomešajte dve čaše gorke soli i pola čaše sode bikarbone, u to dodajte etarsko ulje od lavande za opuštanje i šaku zelenog čaja. Promešajte dobro i sipajte mešavinu u kadu i pustite vodu kako bi se soli otopile. Što se tiče temperature vode, neka bude onakva kakva Vama odgovara, ali predlažemo da svakako bude iznad 30 stepeni.

Epsom so ili ti gorka so se ne preporučuje osobama koje pate od povišenog krvnog pritiska i srčanih oboljenja. Takođe se ne preporučuje ni osobama koje su bubrežni bolesnici ali i  onima koji imaju dijabetes.

Gorka so za mršavljenje

Ne postoji ništa što Vam danas može garantovati sigurno skidanje kilograma i fantastične rezultate već posle dan ili dva korišćenja. Postoji puno načina da skinete kilograme, samo ako budete disciplinovani i odlučni da to uradite. Epsom so kao što smo već naveli ima dobrobit kod detoksikacije organizma, a samim tim naš želudac brže radi, pa se tako može skinuti malo telesne mase.

Gorka so za kosu

Gorka so se veoma dobro pokazala kada je u pitanju nega kose. Najveća prednost ove soli je što deluje na celo telo pa samim tim i na koren kose. Ona se može koristiti u kombincaiji sa mnogim balzamima i regenratorima i tako može pomoći u regulisanju masnog temena, ali i u oživljavanju suve kose.

Gorka so se može koristiti u kombinaciji sa šamponom. Gorkom solju perite kosu jednom nedeljno a običnim šamponom dva puta.

Gorka so kod suve kose

Nasapunjajte kosu običnim šamponom, operite i isperite, zatim stavite smesu i masirajte koren kose. Držite masku 20 minuta na glavi, a zatim je isperite sa toplom vodom i osušite kosu.

Gorka so za kožu

Gorka so ne isušuje kosu, čisti lice od toksina ali i prljavštine koje su se nakupile u porama. Pored svega toga gorka so može da dubinski očisti kožu i pore, ukloni gljivice sa noktiju i ublaži bol kod uraslih noktiju, ublaži bol kod ujeda insekata.

Piling od gorke soli i maslinovog ulja

Potrebno je da pomešate po jednu šolju maslinovog ulja i gorke soli. U to dodajte manju količinu vode. Tu smesu stavite na ringlu, na umerenu temperaturu, zagrevajte je sve dok voda ne ispari. Ovaj piling nanesite na lice i utrljavajte kružnim pokretima. Kasnije to isperite toplom vodom, možete koristiti i sapun. Izbrišite kožu peškirom.

Gorka so u drugoj upotrebi

Pored gore navedene upotrebe gorka so se još može koristiti i za rešavanje problema sa opekotinama. Potrebno je da 100 gr ove soli pomešate u kupku tople vode i ostanete tu do 15 minuta da bi se iziritirana koža umirila.

Gorka so se može koristiti i za uništavanje insekata koji se nalaze u Vašem domu. Potrebno je da promešate 50 gr gorke soli sa 200 ml destilovane vode i to da sipate u sprej bočicu.

Ukoliko imate ispucale i suve usne onda možete napraviti mešavinu gorke soli i kokosovog ulja koju slobodno možete nanositi na usne. Usne će biti očišćene ali i nahranjene ukoliko su ispucale.

Gorka so u apoteci

Gorka so se može naći u mnogim apotekama na domaćem tržištu. Jedan od proizvoda koji se javlja je gorka so 30 g Galenfarm i koristi se za kupanje, da bi se omekšala koža ali i smanjio stres.

Gorka so cena

Ova so se može nabaviti po ceni od oko 120 dinara za pakovanje koje je gore navedeno. Što je ne čini preterano skupom, a može se naći gotovo svuda na tržištu.

Gorka so iskustva

Ova so nije neprijatnog ukusa i kada se koristi duže oralno, tada može izazvati osećaj gađenja. Korisnici ove soli su potvrdili da je ona dobra i korisna kod probave. Odlično štiti creva od taloga ali i ne škodi organizmu.

Neželjena dejstva koja može izazvati ova so nisu brojna, ali ih ima takođe kao i kod svakog preparata jer ništa nije savršeno. Najopasnija posledica koja se može javiti je trovanje prilikom ispijanja slanog rastvora. Stoga Vam preporučujemo da se posavetujete sa svojim lekarom o potrebnim količinama i o tome da li uopšte smete da je koristite.


PODIJELI NA FACEBOOK DA SE I DRUGI OKORISTE

Leave a Comment

Scroll to Top