Sok od celera za zdravlje i detoksikaciju, kako se pravi i koristi

PODIJELI NA FACEBOOK DA SE I DRUGI OKORISTE

Celer predstavlja biljku koja je široko rasprostranjena u svetu. Ova biljka je vrlo dobra u ishrani, ali i u medicinske svrhe. Listovi celera, bogati su vitaminima A grupe, dok su peteljke celera bogate vitaminima B1, B2, B6 i C, imaju u sebi dosta kalcijuma, kalijuma, takođe u sebi sadrži i folnu kiselinu, fosfor, natrijum, i esencijalne aminokiseline.

Celer ima specifičan miris  koji mu daju biljni hormoni koji su jedna vrsta eteričnih ulja. Natrijum koji se nalazi u celeru, naše telo može istopiti u sebi i tako podmiriti potrebe koje održavaju hidratisanost ćelija.

Sok od celera lekovita svojstva

Poznato je da se sok od celera koristi ne samo da bi organizam zadovoljio svoje potrebe, već da bi ostao zdrav i imun na određene bolesti. Celerov sok je dobar za rešavanje puno problema sa zdravljem. On može pomoći da se izbegne pojava kancera i njegovo širenje, snižava krvni pritisak, snižava nivo holesterola. Takođe dobar je i za prevenciju od nastanka kamenca, kao pomoć u probavi, ima i protiv upalno delovanje. (Healthline)

Sok od celera za snižavanje holesterola

Holesterol može biti vrlo opasan po zdravlje ljudi. Ova bolest koja je izazvana najviše zbog lošeg načina ishrane, može uticati na naš organizam veoma negativno. Celer zbog sadržaja butil ftalida u sebi može pomoći ukoliko imate loš nivo holesterola. Preporučuje se da uzimate dve stabljike celera u toku dana, tako ćete moći da snizite holesterol i do nekoliko puta. Takođe kada konzumirate celer, onda pomažete i povećanju izlučivanja žučne kiseline koja uklanja i holesterol iz tela.

Sok od celera za probavu

Može se koristiti kao pomoć za Vaša creva, jer u sebi sadrži posebne hranljive materije iz vlakana. Naime, celer, je dobar za pokretljivost creva i pored toga on kao prirodni laksativ može pomoći da se oslobodite zatvora.

Sok od celera u borbi protiv raka

Nažalost ne postoji namirnica koja Vam može garantovati sigurno izlečenje od kancera, odnosno raka, koji sam po sebi predstavlja jednu od najtežih bolesti današnjice. Postoji dosta namirnica koji mogu pomoći da se izbegne stvaranje ove bolesti ili njeno širenje unutar organizma.

Sok od celera, može biti od pomoći da se spreči širenje nastanka ove teške i opake bolesti. U sebi sadrži koumarine, koji su korisni kada je reč o sprečavanju štetnog uticaja slobodnih radikala i tako pomaže u prevenciji razvijanja raka debelog creva i želudca.

Celerov sok za snižavanje krvnog pritiska

Celer može biti od velike pomoći kada je u pitanju povećan krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da su osobe koje su konzumirale ovaj sok nedelju dana, značajno pomogli sebi u smanjivanju krvnog pritiska. Zbog sadržaja ftalida u sebi celer pomaže opuštanje mišića oko krvnih sudova, širi ih i omogućava lakšu cirkulaciju krvi. Ftalidi su takođe i dobri za smanjenje hormona stresa, koji najčešće izaziva stiskanje krvnih sudova.

Sok od celera za detoksikaciju

Još jedna dobra strana ovog soka je ta što može biti od koristi i prilikom prečišćavanja organizma od štetnih kiselina i otrova koji se talože u njemu. Celer je prirodno rešenje za ovaj problem. Unosom propisane količine celera ćete zaista pomoći svom telu da izbaci veliki deo štetnih materija koje su se nagomilale.

Sok od celera recept

Sok od celera se pravi od stabljike, a ne od korena ove biljke. Ovaj sok je veoma dobar po zdravlje ljudi, lako ga je napraviti, ne zahteva neke preterane sastojke a pravi se za svega nekoliko minuta. Za pripremu ovog soka potrebno Vam je samo:

  • 10 stabljika celera

Priprema:

Najjednostavniji način da napravite ovaj sok je da stabljike celera stavite u sokovnik i tako odmah dobijete sok od celera.

Drgui način je da koristite blender. Iseckajte na sitno stabljike, stavite ih u blender, pokrenite blender i držite ga uključenim sve dok ne budete dobili ujednačenu masu. Kada vidite da je masa ujednačena, ugasite blender, i kroz gazu procedite smesu da dobijete samo sok. U oba ova slučaja, preporučljivo je da popijete odmah sok.

Kada je najbolje popiti sok od celera?

Sok od celera je najbolje popiti ujutru na prazan želudac. Nakon uzimanja ovog soka nije preporučljivo uzimati hranu u roku do nekih 30 minuta. U slučaju da iz nekog određenog razloga ne možete da popijete ovaj sok, onda ga uzmite u toku dana 30 minuta pre obroka ili 1 sat nakon obroka. Jako je važno i da napomenemo da ovaj sok nije zamena za doručak i da je bitno da posle unosa ovog soka obavezno doručkujete.

Sok od celera dnevna doza

Puno se diskutovalo o tome koliko je potrebno uneti ovog soka u toku dana. Najbolji efekti će se dobiti ako unesete ½ litara ovog soka svakoga dana. Ukoliko primetite da Vam je ova količina velika, onda počnite da pijete ½ šolje svakog dana, a zatim polako počnite da postepeno povećavate dozu dok ne dođete do ½ litara.

Kakav je ukus soka od celera?

Ponekad sok od celera može biti gorkog ukusa, zbog svojih listova. Ukoliko zbog toga ne možete da pijete ovaj sok, možete otkloniti njegove listove. Takođe možete dodati u sokovnik ili blender prilikom pripreme, jabuku ili krastavac da biste ublažili gorak ukus. Posle nekog vremena naviknućete se na ukus ovog soka i onda možete izbaciti ove dodatke i početi da pravite samo sok od čistog celera.

Kako čuvati sok od celera?

Najbolje je da se ovaj sok popije odmah nakon njegovog pravljenja, ali ukoliko to nije mogućnost onda ga možete odložiti u frižider. Ako ste pripremili veću količinu ovog soka, možete ga ostaviti do 24h u frižideru, ali ga dotle morate popiti.

Čuvajte ga u staklenoj posudi jer će tako zadržati svežinu. Poslednja opcija, i ona koja se najmanje preporučuje je da ovaj sok odložite u zamrzivač. Ovo nije baš preporučljivo jer sok gubi svoju efikasnost i korisna svojstva usled dugog stajanja. Možete ga ostaviti, međutim nije preporučljivo, i to radite samo onda kada zaista ne možete da ga popijete odmah ili u roku od 24h.

Sok od celera za trudnice

Sok od celera se slobodno sme koristiti i u trudnoći. Preporučljivo je držati se preporučene doze, ali ukoliko imate određenih nedoumica sa ovim, možete se naravno obratiti izabranom doktoru.


PODIJELI NA FACEBOOK DA SE I DRUGI OKORISTE

Leave a Comment

Scroll to Top