Ulje divljeg origana za šta je dobro i kako se koristi?

PODIJELI NA FACEBOOK DA SE I DRUGI OKORISTE

Ulje divljeg origana za šta je dobro

Sigurno se pitate za šta je dobro ulje divljeg origana? Olično je za borbu protiv gripa i prehlada. Sadrži antibiotska svojstva što ga čini prirodnim lekom. Pošto u sebi sadrži timol koji je odličan za jačanje imuniteta. Zato se preporučuje i deci kako bi se odbranila od mnogih virusa tokom školske godine.

Zbog svojih antiseptickih svojstava koristi se i protiv mnogih infekcije uključujući gljivice i urinarne infekcije. Redovnom upotrebom ulja od divljeg origana se može regulisati varenje. Ukoliko imate probleme sa probavom ovaj prirodni lek će vam sigurno pomoći.

Ulje divljeg origana upotreba

Kada govorimo o njegovoj upotrebi treba da budete oprezni. Prvenstveno ima vrlo jak i pomalo gorak ukus. Zbog toga se obično meša sa nekom hranom. Postoji odredjena dnevna doza koja ne treba da se prekorači. Odrasle osobe treba tri puta na dan da koriste ovo ulje. Obično nakon svakog obroka i to oko 1-2 kapljice ulja. Ukoliko prekoračite tu dozu trebalo bi da se posavetujete sa lekarom. Ulje ne sme doći u kontakt sa očima, ali ukoliko dodje odmah isperite vodom. Takodje ne treba da se direktno nanosi na kožu, u tom slučaju isperite sa vodom.

Evo kako tačna upotreba ovog ulja treba da izgleda: Najpre jednu kap dodajte na kašičicu meda ili šećera. Biće vam lakše da progutate uz čašu vode. U početku će ukus u ustima biti gorak, ali već nakon par minuta će nestati. Nakon 20 dana uzastopnog korišćenja ulja preporučuje se da se napravi pauza od nedelju dana pre nego što ponovo počnete da ga pijete.

Takodje može da se inhalira i to na sledeći način: Dodati 1 kap ulja u šerpu koja sadrži 500 ml proključale vode. Staviti peškir preko glave i udisati. Držite oči zatvorene tokom procesa. Korišćenje nije preporučljivo trudnicama, osobama koje imaju alrergije i deci koja su mladja od 3 godine.

Ulje divljeg origana dejstvo

Kada govorimo o dejstvima ulja ona su brojna. Medjutim najpoznatije i najbitnije je lekovito dejstvo. Osim toga što čini naš imunitet jači odličan je i protiv kašlja, upaljenog grla i virusa. Koristi i u borbi sa infekcijama poput salmonele, kandide i ešerihije koli. Eliminiše crevne parazite i crve.

Reguliše i olakšava varenje. Ukoliko imate problem sa dijarejom ili probavom trebalo bi da probate ovaj prirodni lek. Može da se nanosi i na kožu, potrebno ga je samo prethodno razblažiti sa vodom. Pomaže kod bubuljica i akni potrebno je samo utrljati na odredjeno mesto.

Ulje divljeg origana za kandidu

Antiseptička dejstva ga čini odličnim lekom za kandidu.Pošto sadrži karvakrol koji pomaže u eliminisanju ove gljivice.

Ulje divljeg origana za želudac

Idealno je za rešavanje stomačnih infekcija. Takodje pomaže u uklanjanju tegoba tokom varenja.

Origanovo ulje za grlo

Treba koristiti ulje divljeg origana za grlo jer pomaže u eleminisanju upala i izbacivanju šlajma. Ukoliko vas iritira kašalj probajte čaj od divljeg origana.

Ulje divljeg origana za bubrege

Kamenčići u bubregu se ponekad teško izbacuju, ali ovaj biljni proizvod ubrzava taj proces pošto sadrži alkaloide i flavonoide.

Ulje divljeg origana za gljivice na noktima

Preporučuje se njegovo korišćenje za gljivice na noktima. Zbog visokog sadržaja karvakrola je idealan prirodni lek za gljivice. Što je veći procenat karvakrola to je lek efektniji, a ono sadrži čak 80%.

Ulje divljeg origana za urinarne infekcije

Još od davnina se upotrebljavalo za lečenje infekcija. Danas se i dalje smatra prirodnim lekom koji je idealan za lečenje infekcija ukoliko se redovno upotrebljava.

Ulje divljeg origana za heliko bakteriju

Često se koristi za heliko bakteriju. Antibakterijska dejstva koja sadrži čini ga izuzetnim prirodnim lekom za bakteriju.

Origano ulje za imunitet

Poznato je da je ulje divljeg origana za imunitet od velikog značaja. Čini naš organizam otpornijim i jačim. Može da se pije kao preventiva za prehlade i viruse. Izuzetno se preporučuje da ga piju deca zbog jačanja imuniteta prirodnim putem.

Divlji origano za decu

Kada govorimo o korišćenju ulja divljeg origana za decu treba da znate da ono nije preporučeno ukoliko dete ima ispod 3 godine. Ima lekovita svojstva, ali dosta jaka, pa se samim tim pazi i na doze koje se daju. Medjutim ima mnoga dobra i zdravstvena dejstva. Idealno je za jačanje organizma i imunog sistema. Pogotovu je preporučljivo za decu koja su podložnija brojnim virusima.

Kako se koristi ulje divljeg origana

Postoje brojni načini korišćenja ulja. U vidu kapi, ulja ili čaja. Svaki način je isto delotvoran.

Divlji origano čaj

Divlji origano čaj u sebi sadrži izuzetne zdravstvene vrednosti. Pomaže u borbi protiv upale pluća, kašlja i upaljenog grla. Idealan je da se pije tokom prehlada, a može i kao preventiva. Ukoliko imate urinarnu infekciju ovaj čaj će vam pomoći.

Divlji origano čaj je takodje odličan za regulisanje varenja. Može čak da se koristi i protiv crva ili parazita u crevima.

Način pripreme je sledeći: U 250 ml proključale vode dodajte par osušenih listova origana. Potom ostavite par minuta da se prohladi. Na dnevnom nivou možete piti do 3 šolje ovog čaja. Preporučuje se da se pije pre svakog obroka.

Kapi divljeg origana

Kapi divljeg origana u sebi sadrže antiupalna, antibiotska i antiseptička dejstva.

Ulje divljeg origana nuspojave

Iako ima brojna blagotvorna i lekovita dejstva ipak ima i neke neželjene efekte. Od ulja divljeg origana nuspojave mogu biti sledeće: ubrzano lupanje srca i pula, neprijatan osećaj u stomaku. Kod žena može izazvati obilnija krvarenja tokom menstruacije.

Ulje divljeg origana iskustva

Korišćenjem ulja divljeg origana iskustva su pozitivna. Brojnim korisnicima jednog foruma je pomoglo u lečenju raznih infekcija, ali jedino na šta se žale je gorak ukus.

Ulje divljeg origana gde kupiti

Vrlo je dostupno i možete ga kupiti u zdravoj hrani, apoteci ili drogeriji poput dm ili lilly-ja. Cena ulja divljeg origana u dm je oko 1700 rsd. Cena proizvoda u lilly je 1800 rsd. Najpoznatiji proizvođač je Probotanic.

Izvori: https://www.healthline.com/nutrition/9-oregano-oil-benefits-and-uses


PODIJELI NA FACEBOOK DA SE I DRUGI OKORISTE

Leave a Comment

Scroll to Top