Čajevi za izbacivanje mokraćne kiseline, da li pomažu?

PODIJELI NA FACEBOOK DA SE I DRUGI OKORISTE

Usled neredovne i neadekvatne ishrane često dolazi do različitih poremećaja u funkcionisanju ljudskog organizma. Neretko se događa da preterani unos alkohola i gaziranih napitaka, ali i konzervirane hrane i gotovih, već pripremljenih proizvoda dovode do značajnih promena u vrednostima mokraćne kiseline, što je izuzetno važno za funkcionisanje bubrega.

Da ne bi bilo nikakve zabune, moramo napomenuti da se u ljudskom organizmu nalazi mokraćna kiselina u krvi i da je to sasvim normalno. Međutim, ako dođe do određenog poremećaja, ona može biti povišena, ali i snižena.

U principu je mnogo veći problem kada je mokraćna kiselina povišena, te tada treba preduzeti određene mere i najpre redukovati alkohol, konzerviranu hranu i generalno hranu koja je bogata purinima, što se prvenstveno odnosi na životinjske iznutrice, zatim suhomesnate proizvode, sardinu, tunjevinu i ostale morske plodove. Zatim je potrebno regulisati krvni pritisak, kao i telesnu težinu, jer se smatra da sve to i te kako negativno utiče na nivo mokraćne kiseline u krvi.

Šta je mokraćna kiselina?

Jedan od sastojaka krvi u ljudskom organizmu svakako je i mokraćna kiselina. Ljudski metabolizam je stvara prirodnim putem i to kao nus produkt purina. Postoje i drugi vidovi ovog aromatskog organskog jedinjenja, ali je važno istaći da purina ima čak i u kafi i u crnom čaju, na primer, pa je to jedan od razloga zbog koga se uvek preporučuje voditi računa o količini unosa takvih napitaka.

Ukoliko organizam funkcioniše optimalno, on će bez ikakvih problema putem mokraće izbacivati mokraćnu kiselinu. Međutim, problem nastaje ukoliko postoji neko oštećenje bubrega, koje nije tako lako uočljivo, pa tada dolazi do poremećaja, odnosno u takvim situacijama ona biva povišena ili snižena.

Vrednosti mokraćne kiseline u krvi koje se smatraju normalnim iznose od oko 155 do 357 mikro mola po litru i to za žene, dok je normalna vrednost mokraćne kiseline u krvi za muškarce između 208 i 428 mikro mola po litru. Da ne bude zabune, navedene vrednosti variraju u zavisnosti od toga koji se aparat za merenje mokraćne kiseline koristi, odnosno u zavisnosti od toga u kojoj laboratoriji se ove biohemijske analize krvi rade.

S obzirom na to da standardna analiza krvi ne uključuje i merenje mokraćne kiseline, to je vrlo važno naglasiti da je potrebna i takva vrsta analize. Naročito je bitno da ljudi koji posumnjaju da u njihovom organizmu postoji neki problem sa funkcionisanjem bubrega urade i takvu analizu.

Višak mokraćne kiseline u organizmu

Iako se ne može navesti standardni odgovor na pitanje kada dolazi do povišene vrednosti mokraćne kiseline u organizmu, poznato je da postoje tri osnovna faktora koja na to imaju uticaja.

Najpre kada ljudski organizam jednostavno stvara više mokraćne kiseline, a razlozi za to mogu biti brojni. Na prvom mestu je ishrana važna kada je u pitanju povišena mokraćna kiselina, prosto zato što konzumiranje veće količine hrane koja je izuzetno bogata purinima i te kako može da dovede do uvećanja vrednosti. Kao što smo već pomenuli, osim kafe i crnog čaja, purinima su bogate i određene vrste riba i morski plodovi, a primarno tunjevina i sardina, zatim različiti suhomesnati proizvodi, gazirani i alkoholni napici, te džigerica i druge životinjske iznutrice.

Takođe, organizam može stvarati više mokraćne kiseline ukoliko osoba pati od dijabetesa ili ima povišeni krvni pritiask, odnosno ako ima neko oboljenje srca ili problem sa funkcionisanjem štitne žlezde. Poznato je i da gojaznost dovodi do toga da bude povišena mokraćna kiselina, ali i tumori, a i određeni lekovi poput onih koji se koriste za izmokravanje i koji čak mogu dovesti do povišenih vrednosti.

Drugi uzrok koji može da dovede do toga da mokraćna kiselina bude povišena jeste loš rad bubrega, odnosno da ti organi jednostavno ne izbacuju dovoljnu količinu mokraćne kiseline. I treći uzrok koji može do toga dovesti jeste kombinacija previše stvaranja mokraćne kiseline u organizmu, sa jedne strane, odnosno njeno nedovoljno izbacivanje preko bubrega, sa druge strane.

Kako znati da je mokraćna kiselina povišena?

Ako nema nekih standardnih simptoma koji ukazuju na to da je povišena u ljudskom organizmu, postoji jedan koji uvek ukazuje na taj problem. Ako oko zglobova dolazi do taloženja kristala mokraćne kiseline, što u velikoj meri otežava pokretanje zglobova, doći će do pojave gihta, što se dovodi u direktnu vezu sa nivoom mokraćne kiseline u krvi, odnosno sa njenim povišenim vrednostima.

Takođe, smatra se da formiranje peska i kamenja u bubrezima takođe može biti jedan od potencijalnih simptoma, zbog čega bi trebalo posumnjati da je mokraćna kiselina povišena i izvršiti adekvatne analize. Ukoliko aparat za merenje mokraćne kiseline u laboratoriji pokaže povišene vrednosti, svakako bi trebalo bez ikakve panike nešto preduzeti, a na prvom mestu regulisati ishranu i promeniti životne navike.

Kako izbaciti mokraćnu kiselinu iz organizma?

Sasvim je logično da prvo što ljudima, kod kojih postoji povećana vrednost mokraćne kiseline u organizmu, padne na pamet jeste kako izbaciti mokraćnu kiselinu iz organizma. Međutim, mora se priznati da je to gotovo nemoguće učiniti, prosto zato što je mokraćna kiselina sastavni deo ljudskog organizma, ali ukoliko su njene vrednosti povišene, to i te kako može negativno da se odradi na funkcionisanje samog organizma.

Dakle, pravo pitanje bi bilo kako nivo mokraćne kiseline u krvi dovesti na predviđene vrednosti, tako da organizam optimalno funkcioniše?

Svakako je uvek najbolja varijanta zatražiti najpre savet stručnjaka, uzevši u obzir da postoje i lekovi za smanjenje mokraćne kiseline, ali i biljna sredstva koja se mogu koristiti u tu svrhu. U zavisnosti od toga u kakvom stanju se pacijent nalazi, odnosno kakve su vrednosti mokraćne kiseline u njegovom organizmu će zavisiti i preporuka lečenja.

Najbitnije je da ishrana za smanjenje mokraćne kiseline bude primenjivana vrlo pažljivo i istrajno, što u suštini podrazumeva da bi na prvom mestu trebalo izbegavati suhomesnate proizvode i alkohol, zatim gazirane napitke i generalno sve namirnice u kojima postoji visok nivo purina. Ranije smo napomenuli da su to sardina, tunjevina i ostali morski plodovi, zatim životinjske iznutrice, a primarno džigerica, potom kafa i crni čaj. Naravno da i u drugim namirnicama postoje purini, ali jednostavno bi trebalo osluškivati svoj organizam.

Ukoliko neko ima giht, nema sumnje da će primetiti da mu određene namirnice smetaju, odnosno da mu se stanje pogoršava ukoliko unosi određene namirnice, tako da bi trebalo svakako da ih ubuduće izbegava.

Takođe, vrlo je važno ne samo da bude primenjena adekvatna ishrana za smanjenje mokraćne kiseline, nego i da pacijent povede računa o kilaži, odnosno da pokuša da reguliše krvni pritisak ako je to moguće i da vrednosti šećera u krvi drži na optimalnom nivou, koliko god da je to moguće naravno.

Mokraćna kiselina u krvi – lečenje

Najvažnije je da osoba kod koje postoji povišena mokraćna kiselina u krvi ima na umu da je to problem sa kojim može da se izbori, ako mu pristupi odgovorno i ako promeni navike u ishrani, ali i generalno u životu.

Napomenuli smo već ranije da je ishrana za smanjenje mokraćne kiseline možda i najbitnija, te da u tom smislu treba konzumirati namirnice u kojima nema tako mnogo purina, kao i da bi osoba sa tim problemom trebalo da se bavi redovno fizičkom aktivnošću. Sve to je vrlo važno zbog održavanja optimalne težine, a poželjno je i da ako postoji problem sa povišenim nivoom šećera u krvi ili povišenim krvnim pritiskom, pacijent pokuša da njihove vrednosti drži u normali, primarno uz redukciju telesne težine, odnosno uz određene promene u životu i ishrani.

Ukoliko nadležni stručnjak smatra, mogu da budu preporučeni i lekovi za smanjenje mokraćne kiseline, ali treba imati na umu i to da postoje i prirodna sredstva, koja mogu pomoći ljudima da se izbore sa ovim problemom.

U principu bi lečenje trebalo da bude temeljno i da obuhvati i promene u ishrani i u životnom stilu, a mogu biti korišćeni i čajevi za izbacivanje mokraćne kiseline.

Na tržištu se u namenskim biljnim apotekama mogu naći takvi čajevi, koji bi svakako trebalo biti pripremani prema navedenom uputstvu. U pitanju su uglavnom čajne mešavine, koje bi trebalo da se piju u određenom vremenskom periodu, odnosno dok simptomi ne popuste, posle čega bi obavezno trebalo da usledi pauza.

Čajevi za izbacivanje mokraćne kiseline

Svako ko ima problem sa povišenim nivoom mokraćne kiseline u organizmu, što uglavnom rezultira pojavom gihta, i te kako dobro zna da je najbolji način za sanaciju tog problema povećanje fizičke aktivnosti i promene u ishrani.

Međutim, treba napomenuti i to da postoje i određeni čajevi koji eventualno mogu biti od koristi.

Jedna od čajnih mešavina koja se preporučuje u tom slučaju uključuje čaj od lista belog jasena i čaj od korena zečjeg trna, u kombinaciji sa namenskom čajnom mešavinom kod zapaljenja zglobova, koju proizvodi Biljna apoteka „Josif Pančić“. Priprema se vrlo jednostavno, tako što se dve kašike već pripremljene čajne mešavine i po kašičića čaja od lista belog jasena i čaja od korena zečjeg trna pomešaju, a zatim preliju sa 750 ml proključale vode. Čaj bi trebalo da odstoji poklopljen oko 30 minuta. Navedena količina je predviđena za dnevni unos, a preporuka je da kura traje između tri i šest meseci, posle čega je neophodno napraviti pauzu u trajanju od mesec dana.

Sama činjenica da u crnom čaju ima purina, ali i u kofeinskim napicima dovodi do toga da je osobama koje imaju problem sa gihtom preporučeno da ograniče unos tih napitaka. Iako su se pojavile tvrdnje da je zeleni čaj za giht preporučljiv, mnogi stručnjaci su saglasni da to uopšte nije slučaj i da takav napitak treba da izbegavaju osobe koje se suočavaju sa ovim problemom.

Poznato je da semenke lana, kao i ananas i kurkuma mogu da pomognu osobama kod kojih postoji povišena mokraćna kiselina u krvi, a u narodni lekovi koji se preporučuju osobama kod kojih postoji giht uključuju korišćenje jabukovog sirćeta i limunade, što će pomoći alkalizaciji organizma.

Međutim, iako određeni čajevi za izbacivanje mokraćne kiseline možda i mogu biti od koristi, u principu je mnogo važnije uvesti određene promene u način života, odnosno način ishrane. Naravno da se pojava gihta, to jest povišena vrednost mokraćne kiseline u krvi ne može direktno dovesti u vezu isključivo sa načinom ishrane, ali nema nikakve sumnje da u velikoj meri prekomerni unos namirnica bogatih purinom, a najpre kafe, alkohola i gaziranih napitaka, kao i crnog čaja i te kako mogu da pogoršaju stanje.

Pored toga, na pojavu gihta, odnosno na povišenu vrednost mokraćne kiseline u krvi takođe, kao što smo već pomenuli, može da utiče i gojaznost, ali i unos određenih lekova, poput na primer onih za izmokravanje, te visok nivo šećera u krvi i tumori, zatim povišeni krvni pritisak i slično. Dakle, svakako ne bi trebalo paničiti ukoliko aparat za merenje mokraćne kiseline u laboratoriji pokaže veće vrednosti, već bi to trebalo shvatiti kao opomenu da počnete zdravije da se hranite i živite.


PODIJELI NA FACEBOOK DA SE I DRUGI OKORISTE

Leave a Comment

Scroll to Top