Da stres može uticati na povećanje tjelesne mase

Da stres može uticati na povećanje tjelesne mase

PODIJELI NA FACEBOOK DA SE I DRUGI OKORISTE

Da stres može uticati na povećanje tjelesne mase

 

Stres je stanje u kojem tijelo reagira na izazove i stresore. Ovo stanje može imati negativan utjecaj na tijelo, uključujući i povećanje tjelesne mase.

Kada smo pod stresom, tijelo proizvodi hormone poput kortizola i adrenalina. Ovi hormoni pomažu nam da se suočimo s izazovima i stresorima, ali također utječu na naš apetit i razinu želje za hranom.

Često se dešava da pod stresom jedemo nezdrave i visokokalorične namirnice, što može dovesti do povećanja tjelesne mase.

Stres također može dovesti do smanjenja aktivnosti i smanjenja tjelesne energije, što također može dovesti do povećanja tjelesne mase.

Ako ste pod stresom, možete biti manje motivirani za vježbanje ili se baviti fizičkim aktivnostima, što također može pridonijeti povećanju tjelesne mase.

Konačno, stres također može utjecati na spavanje, što može dovesti do smanjenja energije i povećanja apetita.

Ako ste pod stresom, možete imati teškoća sa zaslonom, što može dovesti do smanjenja kvalitete sna i učestalih prekida u snu, što može negativno utjecati na našu tjelesnu masu.

Da stres može uticati na povećanje tjelesne mase
Da stres može uticati na povećanje tjelesne mase

Ukratko, stres može imati negativan utjecaj na našu tjelesnu masu na nekoliko različitih načina, uključujući povećanje apetita, smanjenje aktivnosti, utjecaj na kvalitetu sna i proizvodnju hormona.

Stoga je važno naučiti načine kako suočiti se sa stresom i naći zdrave načine za smanjenje stresa u svakodnevnom životu.

Stres utječe na tijelo na razne načine, a jedan od njih je i na povećanje tjelesne mase. Ovaj proces može biti posljedica nekoliko faktora koji su povezani sa stresom.

Prvi faktor je povećanje apetita. Kada smo pod stresom, tijelo proizvodi hormone poput kortizola koji pomažu u suočavanju s izazovima, ali također utječu na naš apetit i želju za hranom.

Često pod stresom jedemo više nezdrave i visokokalorične hrane, što može dovesti do dodatnog unosa kalorija i time povećanju tjelesne mase.

Drugi faktor je smanjenje fizičke aktivnosti. Kada smo pod stresom, možemo osjetiti manju motivaciju za vježbanje i fizičke aktivnosti, što također može pridonijeti povećanju tjelesne mase.

Ovo može biti zbog smanjene razine energije, težine za suočavanjem sa stresom i nedostatka volje da se bavimo fizičkim aktivnostima.

Treći faktor je kvaliteta sna. Kada smo pod stresom, možemo imati problema sa snom i smanjenje kvalitete sna, što može dovesti do smanjenja energije, povećanja apetita i time povećanja tjelesne mase.

Zdrav san igra ključnu ulogu u reguliranju hormona koji utječu na apetit i tjelesnu masu.

Ukratko, stres može imati negativan utjecaj na tjelesnu masu na nekoliko načina, uključujući povećanje apetita, smanjenje fizičke aktivnosti i utjecaj na kvalitetu sna.

Važno je naučiti načine suočavanja sa stresom i kontrolirati njegove posljedice na tijelo. To uključuje zdrave načine suočavanja sa stresom, kao što su meditacija, tjelesna aktivnost, kvalitetan san i uravnotežena prehrana.

Nepromjenjivi čimbenici rizika

 

Na neke čimbenike rizika kao što su dob, spol i nasljeđe ne možemo utjecati iako kod nekih bolesti i stanja mogu imati određeni utjecaj.

Spol

 

Poznato je da muški spol ima veći rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila nego ženski, dokle god su žene u generativnoj dobi. Taj učinak se pripisuje zaštitnom učinku hormona.

Nakon menopauze učestalost koronarne bolesti kod muškaraca i žena se postepeno izjednačuje. Nakon šezdeset godina starosti omjer je 1:1. Prema statističkim podacima žene obolijevaju rjeđe, ali ako se razbole češće umiru.

Stres može također utjecati na razinu hormona poput insulina, što može dovesti do povećanja tjelesne mase. Insulin je hormon koji regulira razinu šećera u krvi i pomaže u smanjenju želje za hranom.

Kada smo pod stresom, tijelo proizvodi veću količinu insulina, što može dovesti do skladištenja viška šećera u obliku masti.

Stres također može utjecati na našu mentalnu funkciju i motivaciju, što može dovesti do smanjenja želje za fizičkom aktivnošću i time povećanju tjelesne mase.

Kada smo pod stresom, možemo osjetiti manju energiju i motivaciju, što može dovesti do smanjenja količine fizičke aktivnosti i time povećanju tjelesne mase.

Osim toga, stres može utjecati na hormonalne ravnoteže u tijelu, što može dovesti do narušavanja ravnoteže hormona koji utječu na mnoge procese u tijelu, uključujući razinu želje za hranom i razinu fizičke aktivnosti. To može dovesti do povećanja tjelesne mase u dugotrajnom razdoblju.

Ukratko, stres ima širok utjecaj na tijelo i može dovesti do povećanja tjelesne mase na više načina, uključujući utjecaj na hormone, mentalnu funkciju i motivaciju, te hormonalne ravnoteže. Bitno je naučiti načine suočavanja sa stresom kako bi se smanjile negativne posljedice na tijelo. To uključuje tehnike opuštanja, tjelesnu aktivnost, uravnoteženu prehranu i kvalitetan san.

Stres također može utjecati na naše ponašanje prema hrani. Kada smo pod stresom, možemo osjetiti želju za hranom koja sadrži velike količine šećera, soli i masnoća, što se naziva “stresna prehrana”. Ovakva prehrana može dovesti do povećanja tjelesne mase zbog veće kalorične potrošnje i nezdrave hrane.

Stres također može utjecati na kvalitetu sna. Loš kvalitetan san može dovesti do povećanja tjelesne mase zbog narušavanja hormonske ravnoteže. Hormoni koji utječu na apetit i metabolizam, poput grelina i leptina, mijenjaju se u tijelu kada smo pod stresom i kada spavamo loše.

Stres također može utjecati na kvalitetu života. Kada smo pod stresom, možemo osjetiti manju energiju i motivaciju, što može dovesti do smanjenja kvalitete života i time povećanju tjelesne mase. Osim toga, stres može dovesti do smanjenja libida i seksualne želje, što može dovesti do smanjenja fizičke aktivnosti i povećanja tjelesne mase.

Ukratko, stres može utjecati na tjelesnu masu na više različitih načina, uključujući naše ponašanje prema hrani, kvalitetu sna i kvalitetu života. Kontrola stresa i podrška kvalitetnom životnom stilu, uključujući uravnoteženu prehranu, tjelesnu aktivnost, dobar san i načine suočavanja sa stresom, može pomoći u smanjivanju utjecaja stresa na tjelesnu masu.

Stres također može imati negativan utjecaj na hormonalne ravnoteže. Hormoni poput kortizola, koji se proizvodi kada smo pod stresom, mogu dovesti do pojačanog apetita i povećane potrošnje kalorija, što može dovesti do povećanja tjelesne mase. Osim toga, kortizol također može potaknuti tijelo da skladišti masnoću, što također može dovesti do povećanja tjelesne mase.

Stres također može utjecati na raspoloženje i emocije. Kada smo pod stresom, možemo osjetiti anksioznost, tjeskobu i depresiju, što može dovesti do korištenja hrane kao sredstva za ublažavanje negativnih emocija. Ova “emocionalna prehrana” može dovesti do povećanja tjelesne mase zbog nekontroliranog unosa kalorija.

Pored toga, stres također može utjecati na našu produktivnost i sposobnost da se suočimo sa svakodnevnim zadacima. Kada smo pod stresom, možemo osjetiti nedostatak energije i motivacije, što može dovesti do smanjenja fizičke aktivnosti i povećanja tjelesne mase.

Zaključno, stres ima mnogo negativnih učinaka na tijelo i zdravlje, uključujući i povećanje tjelesne mase. Kontrola stresa i prilagodba zdravim načinima života, poput redovite tjelesne aktivnosti, uravnotežene prehrane i načina suočavanja sa stresom, mogu pomoći u sprječavanju negativnih posljedica stresa na tjelesnu masu i opće zdravlje.

 

 

PROČITAJTE I: Ketogena dijeta za brzo sagorijevanje masti

Izvor: prirodno-zdravo.info


PODIJELI NA FACEBOOK DA SE I DRUGI OKORISTE
Scroll to Top