Prehrana kod dijabetes tipa

Prehrana kod dijabetes tipa

PODIJELI NA FACEBOOK DA SE I DRUGI OKORISTE

Diabetes tip 2 je kronična bolest koja se javlja kada tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada se tijelo ne može pravilno koristiti inzulin. Prehrana igra važnu ulogu u liječenju dijabetesa tip 2.

 

 

Jedna od glavnih preporuka je da se izbjegavaju šećeri i rafinirani ugljikohidrati. Umjesto toga, treba jesti cjelovite žitarice, voće i povrće te proteine poput mesa, ribe, jaja i vegetarijanskih alternativa. Također, potrebno je ograničiti unos soli i masnoća.

Izbor namirnica treba biti što raznovrsniji kako bi se osigurala dovoljna prehrana svih potrebnih nutrijenata. Osim toga, važno je pratiti unos kalorija i kontrolirati težinu, jer prekomjerna težina može pogoršati dijabetes.

Prehrana kod dijabetesa tip 2 također bi trebala biti prilagođena individualnim potrebama i ciljevima pacijenta. To podrazumijeva savjetovanje s nutricionistom koji će moći prilagoditi prehranu prema individualnim potrebama i ciljevima pacijenta.

Prehrana kod dijabetes tipa
Prehrana kod dijabetes tipa

Obroci trebaju biti redoviti i raspoređeni tijekom dana kako bi se osiguralo stabilno razina glukoze u krvi. Umjesto velikih obroka, preporučuje se jesti više manjih obroka tijekom dana.

Smatra se da su visok unos prehrambenih vlakana, brojnih biološki aktivnih biljnih spojeva i jednostruko nezasićenih biljnih masti zaslužni za zaštitno djelovanje mediteranske prehrane.

Od različitih vrsta masti, dijabetičarima se preporuča unositi jednostruko (ekstra maslinovo ulje, ulje repice, avokado) i višestruko nezasićene masne kiseline (omega – 3 iz plave ribe, biranih biljnih ulja, sjemenki i orašastih plodova). Unos zasićenih masnih kiselina iz životinjskih izvora treba ograničiti na 7 % ukupnog dnevnog unosa radi njihovog štetnog djelovanja na kardiovaskularni sustav. Unos trans masnih kiselina iz hidrogeniranih biljnih ulja (i svih namirnica koje ih sadrže, poput vafla, keksa, lisnatog tijesta i sličnih proizvoda) treba u potpunosti ograničiti.

Najveću pažnju treba poklanjati količini i kakvoći ugljikohidrata, U pravilu treba birati ugljikohidratne namirnice s niskim glikemijskim indeksom, cjelovite žitarice i općenito namirnice s visokim udjelom vlakana. U dijabetičkoj dijeti malo je prostora za slastice, konzumni šećer i konditorske proizvode. Njih je najbolje u potpunosti izbaciti iz prehrane i zamijeniti ih zdravim desertima temeljenim na voću i cjelovitim žitaricama.

Kada je riječ o proteinskim namirnicama, one se uglavnom preporučuju u dijabetičkoj dijeti, a posebno su korisni riba i krto meso, mliječni proizvodi s umjerenim udjelom masti, mahunarke i jaja. Budući da se često vode polemike o štetnosti i koristi jaja u prehrani, zanimljivo je vidjeti rezultate recentnog istraživanja koje je pokazalo da konzumacija do 12 jaja tjedno ne utječe na povećanje rizika od kardiovaskularnih bolesti kod osoba oboljelih od predijabetesa ili pak dijabetesa tipa 2. Ispitanike su pratili tijekom jedne godine, a bili su podijeljeni u dvije skupine – prva skupina, (visoki unos jaja) je na tjednoj razini konzumirala 12 jaja, dok je druga skupina (niski unos jaja) konzumirala do 2 jaja tjedno. Rezultati su pokazali kako konzumacija jaja kod obje skupine nije utjecala na pogoršanje markera rizika za bolesti srca i krvožilja te da potpuno izbacivanje jaja iz prehrane osoba oboljelih od predijabetesa ili dijabetesa tipa 2 nepotrebno ako je cjelokupna prehrana uravnotežena i raznolika.

Također, važno je izbjegavati alkohol i pušenje jer oni mogu pogoršati dijabetes. Uz pravilnu prehranu, fizička aktivnost također igra važnu ulogu u liječenju dijabetesa tip 2. Preporučuje se redovna tjelovježba koja može pomoći u kontroli razine glukoze u krvi i poboljšati metabolizam.

 

PROČITAJTE I: Ketogena dijeta za brzo sagorijevanje masti

 

U svakom slučaju, važno je da pacijenti s dijabetesom tip 2 redovito kontroliraju razinu glukoze u krvi i prate preporuke svog liječnika i nutricionista. Pravilna prehrana i redovna tjelovježba mogu pomoći u kontroli dijabetesa tip 2 i spriječiti komplikacije.

Pravilna ishrana kod dijabetesa tip 2 također uključuje praćenje unosa šećera i ugljikohidrata. To znači da treba izbjegavati hranu koja sadrži visoke razinu šećera i rafiniranih ugljikohidrata poput bijelog kruha, slatkiša i gaziranih pića. Umjesto toga, treba jesti hranu koja sadrži prirodne šećere poput voća i cjelovitih žitarica.

Isto tako, važno je pratiti unos ugljikohidrata, a posebno onih jednostavnih (šećera). Jedan od načina da se to postigne je korištenjem „tablica ugljikohidrata“ koje sadrže informacije o količini ugljikohidrata u različitim vrstama hrane.

Izbor hrane također treba biti što raznovrsniji, kako bi se osigurala dovoljna prehrana svih potrebnih nutrijenata. To uključuje jedenje cjelovitih žitarica, voća, povrća, nemasnog mesa, ribe, jaja i vegetarijanskih alternativa.

Važno je također ograničiti unos soli i masnoća, jer prekomjerna konzumacija soli i masnoća može pogoršati dijabetes. Uz pravilnu prehranu, redovita tjelovježba također igra važnu ulogu u liječenju dijabetesa tip 2. Preporučuje se redovna tjelovježba koja može pomoći u kontroli razine glukoze u krvi i poboljšati metabolizam.

S obzirom na to da je dijabetes tip 2 kronična bolest, važno je da pacijenti redovito prate preporuke svog liječnika i nutricionista te kontroliraju razinu glukoze u krvi. Pravilna prehrana i redovna tjelovježba mogu pomoći u kontroli dijabetesa tip 2 i spriječiti komplikacije.

Postoji nekoliko načina na koje se mogu pratiti unos šećera i ugljikohidrata u prehrani kod dijabetesa tip 2:

Korištenje tablica ugljikohidrata: Tablice ugljikohidrata sadrže informacije o količini ugljikohidrata u različitim vrstama hrane. Pacijenti mogu koristiti ove tablice da prate unos ugljikohidrata tijekom dana.

Pratiti unos ugljikohidrata putem aplikacija: Postoji mnogo aplikacija za pametne telefone koje omogućuju pacijentima da prate unos ugljikohidrata putem svog telefona.

Pisanje dnevnika hrane: Pisanje dnevnika hrane omogućuje pacijentima da bilježe sve što jedu tijekom dana i prate unos ugljikohidrata.

Savjetovanje s nutricionistom: Nutricionisti mogu pomoći pacijentima da prate unos ugljikohidrata i šećera u prehrani te da prilagode prehranu prema individualnim potrebama i ciljevima pacijenta.

Glukometar: Pacijenti također mogu koristiti glukometar koji omogućuje mjerenje razine šećera u krvi izravno kod kuće, što im omogućuje da bolje kontroliraju svoju prehranu.

Sve metode koje pacijenti koriste za praćenje unosa šećera i ugljikohidrata trebaju se dogovoriti sa liječnikom ili nutricionistom kako bi se osiguralo da su prilagođene pacijentovim potrebama i ciljevima.

Postoji nekoliko načina na koje se prehrana može prilagoditi individualnim potrebama i ciljevima pacijenta s dijabetesom tip 2:

Savjetovanje s nutricionistom: Nutricionisti mogu pomoći pacijentima da prilagode prehranu prema njihovim individualnim potrebama i ciljevima. To uključuje utvrđivanje dnevnog unosa kalorija, izbor hrane i raspored obroka.

Razmatranje medicinskih stanja: Pacijenti s drugim medicinskim stanjima, kao što su hipertenzija ili dislipidemija, mogu imati posebne prehrambene potrebe. Nutricionist će uzeti u obzir sve medicinske stanja i prilagoditi prehranu prema tome.

Pregledajte sastojke hrane: Nutricionisti će pomoći pacijentima da pregledaju sastojke hrane koju jedu i da izbjegnu neke od njih koji su štetni za dijabetes tip 2.

Promjena načina pripreme hrane: Nutricionisti će pomoći pacijentima da promijene način pripreme hrane, kako bi se smanjio unos soli, masnoća i šećera.

Razmatranje kulture i navika hranjenja: Nutricionisti će uzeti u obzir pacijentove kulturne i navike hranjenja i prilagoditi prehranu prema tome.

Pratiti napredak pacijenta: Nutricionisti će redovito pratiti napredak pacijenta i prilagoditi prehranu prema potrebi.

Sve preporuke trebaju se dogovarati sa liječnikom ili nutricionistom kako bi se osiguralo da su prilagođene pacijentovim potrebama i ciljevima.

 

Izvor: prirodno-zdravo.info


PODIJELI NA FACEBOOK DA SE I DRUGI OKORISTE
Scroll to Top